Siemię lniane jest nam doskonale znane. Bardzo często gości w naszej kuchni, a my czasem nie zdajemy sobie z tego sprawy. A czy wiesz, dlaczego warto jeść i pić siemię lniane? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł
Siemię lniane zapewnia cudowne ukojenie dla układu pokarmowego. Dzieje się tak dlatego, że charakterystyczną cechą nasion lnu jest śluz roślinny. Powleka on błony śluzowe przełyku i żołądka, w ten sposób chroniąc te narządy przez silnym kwasem solnym. Może być ono doskonałym sposobem na zgagę i refluks. Wystarczy wypić codziennie rano na czczo kisiel z siemienia lnianego.
Te małe nasionka mogą pomóc Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Zawierają bowiem dużą ilość błonnika, która w połączeniu z kwasami tłuszczowymi pomoże zachować sytość na dłużej. Spożywając regularnie siemię lniane, możesz pomóc sobie, jeżeli masz problem z nadmiernym apetytem, a w efekcie cieszyć się piękną i szczupłą sylwetką.
Nasiona lnu są bogate w sterole roślinne. To one są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Udowodniono, że regularne spożywanie siemienia lnianego może obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie nawet o 12 procent.
Siemię lniane uśmiechnęło się również do wegan! W kotletach roślinnych i ciastach często brakuje elementu łączącego składniki. Siemię lniane ma działanie wiążące, więc do tej roli sprawdzi się idealnie. Możesz dodać do potrawy nasiona, zmielone nasiona lub kisiel z siemienia.
Jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie siemienia lnianego. Jest to przygotowanie z niego tak zwanego ‘glutka lnianego’, czyli gęstego żelu. Ma zastosowanie w pielęgnacji włosów kręconych. Takiego glutka bowiem możesz użyć w końcowym etapie stylizacji, zamiast specjalnego żelu lub kremu do loków. To opcja dużo tańsza, a może być skuteczniejsza!
Mówi się, że odpowiednią dawką jest zjadanie jednej lub dwóch łyżek nasion lnu dziennie. Jeśli nie jesteś w stanie przemycić takiej ilości do swojej diety, spróbuj posypywać nim kanapki, dodawać do zup lub zblendowany wrzucać do deserów.
Wystarczy zalać łyżkę siemienia lnianego jedną szklanką gorącej wody. Po kilku minutach zamieszaj. Mikstura powinna już być gęsta i lepka.
Pamiętaj, aby oprócz stosowania siemienia lnianego pić odpowiednią ilość wody. Jest to bardzo istotne, ponieważ te nasiona mają zdolność do chłonięcia wody, więc dostarczanie zbyt małej ilości tego płynu może wywołać nieprzyjemne efekty.
Zdj. główne: Karyna Panchenko/unsplash.com