Parzenie kawy – o czym pamiętać, czego unikać

Slow life
Parzenie kawy – o czym pamiętać, czego unikać
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Wiele osób na całym świecie rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Obecna w kawie kofeina działa pobudzająco i wzmaga aktywność umysłową. Przeczytaj artykuł, żeby poznać tajniki parzenia kawy, dzięki którym przygotujesz idealny napój w domu.

Starannie dobrany rodzaj kawy 

Istnieje wiele technik parzenia, ale dla uzyskania pysznego smaku kluczowy jest wybór odpowiedniej kawy. Warto kupować ją w lokalnych palarniach lub w sklepach internetowych, takich jak: https://mkfresh.pl/, które oferują kawy z ziaren wysokiej jakości. Najczęściej spotykanymi gatunkami kawy są arabica i robusta, które różnią się od siebie miejscem uprawy oraz smakiem otrzymywanego napoju. Wybierając mieszankę, warto zwrócić uwagę na jej poziom intensywności, skład gatunkowy oraz profil smakowy. Bariści polecają kupować kawy ziarniste, które oferują głęboką intensywność smaku i dłużej zachowują aromat. Godne zainteresowania są szczególnie kawy jednorodne, takie jak kawa single origin, uprawiane na terenie jednego regionu. Wysokiej jakości kawy jednorodne wyróżnia niepowtarzalny smak umożliwiający identyfikację plantacji. Warto wiedzieć, że na jakość i wyjątkowość smaku ziaren mają wpływ czynniki, takie jak warunki klimatyczne, rodzaj gleby czy położenie uprawy.

Metoda ekstrakcji kawy

Istnieje wiele metod ekstrakcji kawy, dzięki którym możliwe jest uzyskanie różnego smaku napoju. Wybór metody parzenia zależy od Twoich preferencji smakowych, czasu, którym dysponujesz, budżetu oraz preferowanego stopnia zmielenia kawy. W kawiarniach na ogół stosuje się ekspres ciśnieniowy, który szybko przygotowuje napój. Jeśli czas nie gra dla Ciebie wielkiej roli przy zaparzaniu, to warto skorzystać z metod ekstrakcji kawy, takich jak drip, french press, chemex czy aeropress. 

Świeżo zmielone ziarna 

Bariści podkreślają, że kawa po kwadransie od zmielenia traci ponad połowę smaku i aromatu, dlatego warto zmielić ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Jeśli nie posiadasz automatycznego ekspresu z funkcją mielenia ziaren, to za niewielką kwotę możesz kupić łatwy w obsłudze rynek ręczny lub automatyczny. Dzięki świeżo zmielonym ziarnom będziesz w stanie w pełni rozkoszować się wszystkimi nutami smaku, jakie zapewnia kawa z brazylii, to jest kremową podstawą, wzbogaconą o zbalansowaną słodycz, która – w zależności od wybranego typu brazylijskiej kawy – nawiązuje do smaku czekolady, miodu, orzechów laskowych, karmelu, pomarańczy, jaśminu i wielu innych aromatów.

Przefiltrowana woda

Nigdy nie stosuj przy parzeniu kawy wody zbyt twardej, zbyt miękkiej czy nieświeżej. Jakość wody przekłada się na smak kawy – może zarówno nasilać wrażenie kwasowości, jak i osłabiać intensywność smaku oraz aromatu napoju. Bariści zalecają przygotowywać kawę z wody przefiltrowanej albo kupić ekspres najnowszej generacji, który posiada funkcję zmiękczania wody. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Juan Pablo Serrano Arenas

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*