Domowe i ekologiczne środki czystości stają się coraz popularniejsze. Zamiast kupować kolejną plastikową butelkę chemicznego środka lepiej postawić na metody, których używały nasze babcie. Okazuje się, że tego typu środki nie tylko są bardziej przyjazne środowisku, ale również nie powodują podrażnień skóry czy dróg oddechowych. Są w pełni bezpieczne np. dla kobiet w ciąży, które nie powinny wdychać toksycznych substancji.
W poniższym wpisie znajdziesz prosty przepis na domowy płyn do mycia naczyń. Jego receptura jest bardzo prosta, a środek jest na tyle skuteczny, że bez problemu radzi sobie z doczyszczeniem nawet bardzo brudnych naczyń i talerzy. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że używając go nie przyczyniamy się do zaśmiecania środowiska. Wszystkie składniki są naturalne, a zapach dzięki dodaniu kilku kropel olejków eterycznych jest przyjemny i niedrażniący. Sprawdź, jak przygotować ekologiczny płyn do mycia naczyń.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przez sitko przepuść odmierzoną ilość gumy ksantanowej. Następnie mieszamy pozostałe składniki w dużej misce do dokładnego połączenia. Całość przelewamy do szklanej butelki najlepiej z pompką. Nie warto robić dużej ilości płynu, bo nie posiada on konserwantów, które mogłaby sprawić, że środek nie stracił by swojej daty ważności. Najlepiej jest zużyć go w przeciągu 2 tygodni. Ma on działania antybakteryjne i antyseptyczne, a przy tym nie podrażnia skóry rąk.
Przeczytaj też: 8 TRENDÓW URODOWYCH NA SEZON WIOSNA–LATO 2021, KTÓRE POKOCHAJĄ WSZYSTKIE MINIMALISTKI
Zdjęcie główne: Fattyplace/ adobestock.com