Przepisy na proste i zdrowe desery z wykorzystaniem sezonowych owoców

Przepisy na proste i zdrowe desery z wykorzystaniem sezonowych owoców
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Lato to świetny czas, aby przygotowywać pyszne i zdrowe desery z wykorzystaniem sezonowych owoców. Do tego celu znakomicie będą nadawać się truskawki, maliny, wiśnie, rabarbar czy śliwki. Czasami wystarczy połączyć kilka prostych składników, aby powstało słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym wprowadzisz do swojej diety świetne rozwiązania!

Dzięki dużej dostępności owoców latem można przygotować mnóstwo deserów z mniejszą zawartością cukru. Wszyscy uwielbiamy pyszne wakacyjne koktajle, naleśniki czy zapiekane pod kruszonką owoce. To proste desery, które rewelacyjnie pasują do popołudniowej kawy. Okazuje się, że wcale nie musimy po deserze czuć wyrzutów sumienia, że znowu nasz jadłospis nie spełnia warunków zdrowego odżywiania. Wystarczy do przygotowania posiłków użyć mniej kalorycznych zamienników, a czasami zjeść mniejszą porcję niż zazwyczaj. Dbanie o siebie oraz świadome nawyki żywieniowe może być naprawdę proste.

Przepisy na owocowe desery

SMOOTHIE BOWL

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • orzechy, migdały, listki mięty – do dekoracji

Aby przygotować pożywnego śniadanie lub przekąskę wystarczy wrzucić owoce oraz mleko migdałowe do blendera. W między czasie dodać odrobinę cynamonu. Jeśli chcemy sprawić, żeby deser był bardziej treściwy możemy dodać do całości nasiona chia lub płatki owsiane. Po blendowaniu przekładamy zdrowy posiłek do kolorowych miseczek i ozdabiamy ulubionymi dodatkami.

SORBET Z ARBUZA

Składniki:

  • 1/2 miąższu z arbuza
  • 1 garść malin
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • zdrowe słodzidło
  • mięta

Pierwszym krok polega na odpowiednim zmrożeniu miąższu z arbuza, najlepiej jeśli znajdzie się w zamrażarce przynajmniej na 48h. Następnie tak przygotowanego arbuza przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, aby uzyskać idealną sorbetową konsystencję. Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy następnie przygotowaną masę ponownie wkładamy do zamrażarki na 12h.

Przeczytaj też: PRZEPISY NA PROSTE, ORZEŹWIAJĄCE, LETNIE KOKTAJLE W DUCHU SLOW FOOD

Zdjęcie główne: Any Lane/ pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*