5 pomysłów na zdrowe przekąski, które możesz postawić podczas tak zwanego śledzika

Slow life
5 pomysłów na zdrowe przekąski, które możesz postawić podczas tak zwanego śledzika
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Na spotkania z przyjaciółmi nie musisz serwować ciężkich i niezdrowych przekąsek. Równie dobrze możesz zaproponować zdrowszą alternatywę i sprawić, że przekonasz swoich gości do dietetycznej kuchni. Prezentujemy garść przepisów, które podbiją podniebienia Twoich gości!

Pasta z awokado i warzywa pokrojone w słupki

To pomysł na szybką i ekspresową przekąskę na każde przyjęcie. Przygotuj dojrzałe, miękkie awokado. Rozgnieć je widelcem lub zblenduj w blenderze. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny i słodką paprykę do smaku. Przełóż pastę do małej miseczki na dipy, a na talerzu przygotuj pokrojone w słupki warzywa takie jak marchewka, ogórek, papryka, seler naciowy, kalarepa i rzodkiew.

Hummus z pieczywem i warzywami

Hummus możesz kupić gotowy w sklepie lub przyrządzić samemu w domu. Wystarczy zmiksować ciecierzycę w blenderze na gładką masę, dolewając zalewy z puszki i doprawiając do smaku. Podobnie jak w przypadku pasty z awokado, warzywa pokrój w słupki i umieść obok na talerzu. Możesz dodać również pieczywo, np. bagietkę. Dla lepszego efektu wizualnego możesz podać hummus na liściach cykorii lub kapusty.

Pomidorowy chlebek z komosy ryżowej

Do przyrządzonych past i dipów możesz własnoręcznie upiec chleb. Z pewnością będzie smakował lepiej niż ten kupiony w supermarkecie, a Ty zaimponujesz gościom swoim talentem kulinarnym. Oto przepis na dietetyczny chlebek pomidorowy z komosy ryżowej.

Przygotuj:

  • 2 szklanki białej komosy ryżowej,
  • 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju,
  • sos sojowy,
  • ulubioną mieszankę ziół,
  • 60 g niesłodzonego napoju ryżowego,
  • 25 g oleju rzepakowego lub oliwy.

Minimum 6 godzin wcześniej namocz komosę. Odsącz wodę i zblenduj z napojem ryżowym, olejem, pomidorami, przyprawami oraz ziołami. Powstałą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut.

Tzatziki

Dip tzatziki idealnie sprawdza się zarówno do mięs, jak i warzyw. Dziś pokażemy, jak przyrządzić jego dietetyczną wersję.

Przygotuj:

  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ogórek,
  • sól,
  • pieprz,
  • mieszankę ulubionych ziół,
  • sok z cytryny,
  • oliwę z oliwek,
  • ok. 100 g sojowego niesłodzonego napoju z wapniem.

Minimum 1–2 godziny przed namocz orzechy nerkowca w wodzie. Umyj i obierz ogórka, a następnie zetrzyj go na tarce z dużymi oczkami. Przełóż na sitko do odsączenia.

Odlej wodę z nerkowców i zblenduj razem z połową napoju sojowego, odrobiną soku z cytryny, czosnkiem, ziołami i odrobiną oliwy. Po chwili dodaj resztę napoju sojowego i dalej blenduj do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Lekka sałatka

Sałatka to królowa każdej z imprez. Jeśli chcesz zachwycić gości, przygotuj jej dietetyczną wersję.

Przygotuj:

  • 15 g nasion chia,
  • 8 łyżek wody,
  • 1 łyżeczkę chlorelli,
  • 5–6 łyżek pasty z suszonych pomidorów,
  • ząbek czosnku,
  • 3 pomidory,
  • ogórka,
  • kostkę tofu,
  • sól.

Namocz nasiona chia w wodzie przez 20–30 minut. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki: nasiona chia, pastę z suszonych pomidorów, pokrojony ząbek czosnku, odsączone suszone pomidory, ogórka i pomidory pokrojone w kostkę, tofu pokruszone w dłoni, chlorellę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sałatkę podawaj z razowym pieczywem.

Zdj. główne: Ella Olsson/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*