Marnowanie jedzenia jest Twoją zmorą? Wciąż kupujesz za dużo, a w efekcie później musisz wyrzucać? Przyszedł czas, aby to zmienić. Poznaj proste triki, dzięki którym ten problem stanie się tylko wspomnieniem.
Znów masz poczucie porażki po wyrzuceniu do kosza zmarnowanego jedzenia? Doskonale Cię rozumiemy – to nic miłego! Nie dość, że wiąże się ze zmarnowanymi pieniędzmi, to generalnie nie jest przyjemne. Wszyscy wolelibyśmy takich sytuacji uniknąć.
Istotne jest to, aby odpowiedzieć sobie na pytanie: dlaczego tak się dzieje? Czemu wciąż się to zdarza? W większości przypadków wynika to po prostu z braku odpowiedniej organizacji. Właśnie nad nią należy popracować. Kiedy to zrozumiesz, Twoje życie się zmieni.
Wciąż wiele osób tego nie robi, a naprawdę warto! Planowanie posiłków znacznie ułatwia organizację życia domowego. Szczególnie kiedy pracujesz i masz pod opieką dzieci, każda minuta jest na wagę złota. Gdy zaplanujesz posiłki, może się okazać, że niektóre rzeczy możesz zrobić z dużym wyprzedzeniem.
Przede wszystkim jednak w ten sposób unikasz podjadania czy sytuacji, kiedy nie ma nic do jedzenia. No i dużo łatwiej będzie Ci zaplanować zdrową dietę dla Ciebie i całej rodziny. Jeżeli chcesz zadbać o figurę, nie ma lepszego sposobu niż zaplanowanie zdrowych posiłków i trzymanie się rozpiski!
Znasz to uczucie, kiedy znów Twój koszyk wypełnia się mnóstwem zbędnych rzeczy? Szczególnie gdy idziesz do sklepu głodna, na przykład prosto po pracy, na pewno zdarza Ci się wrzucić do koszyka coś, na co chwilowo masz ochotę. Często są to rzeczy, które później lądują w śmietniku. Aby tego uniknąć, zakupy spożywcze rób tylko z listą. Najlepiej stworzoną po uprzednim zaplanowaniu posiłków na najbliższe dni.
Oto winowajca wyrzucania jedzenia. Zastanów się, ile razy nawet nie zauważyłaś, że masz już w lodówce jogurt naturalny czy ser. W efekcie zdziwiona po czasie odkrywasz, że Twoje produkty przeterminowały się i nie nadają się do jedzenia. Jest na to tylko jeden sposób – w lodówce musisz mieć porządek. Regularnie sprzątaj w niej i sprawdzaj, co ma krótki termin przydatności. A wtedy…
Gdy znajdziesz w swojej lodówce produkty, których termin ważności kończy się na dniach, śmiało możesz wykorzystać je do zrobienia czegoś pysznego. Gotowanie z resztek oraz produktów z krótkim terminem ważności to świetna sprawa. Pomaga nie marnować jedzenia i odkrywać nowe przepisy. Zdziwisz się, jak wiele fajnych potraw może powstać w ten sposób – i nic się nie zmarnuje!
Jeżeli marnuje Ci się dużo jedzenia, możemy się założyć, że niekoniecznie używasz zamrażarki albo robisz to rzadko. A to błąd! Dzięki zamrażaniu możesz zachować jedzenie w świeżości i wyciągnąć je wtedy, kiedy domownicy mają na nie ochotę. To też sposób na oszczędność.
Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com