Moda na slow food – czy wiesz o co w tym wszystkim chodzi?

Chronimy regionalną kuchnię, prawdziwy smak potraw, dbamy o bioróżnorodność i zrównoważone rolnictwo. W jaki sposób? O tym wszystkim dowiemy się z filozofii slow food. Wyjaśniamy!

Czym jest slow food?

Slow food to nie tylko ruch, ale i organizacja oparta na promowaniu jedzenia zdrowego, tradycyjnego i lokalnego oraz na delektowaniu się smakiem potraw. Została ona założona w 1986 roku przez Włocha Carlo Petriniego jako manifest przeciwko budowie restauracji fastfoodowej McDonald’s w zabytkowej części Rzymu.

Najpierw liczyła około 100 członków, natomiast teraz zyskała miliony zwolenników i rozprzestrzeniła się na dziesiątki krajów na całym świecie. Nic dziwnego, gdyż coraz więcej ludzi uświadamia sobie, jak swoim działaniem szkodzi środowisku naturalnemu czy własnemu organizmowi. 

Filozofia slow food nie wymaga kupowania wyłącznie produktów bio i eko czy wizyt w certyfikowanych lokalach gastronomicznych. Świetnie sprawdzi się tutaj metoda małych kroczków, jak chociażby upieczenie domowego chleba na zakwasie czy też przygotowanie własnych przetworów na zimę.

Slow food – jakie są założenia?

Zwolennicy promują regionalną kuchnię, wspierają małych producentów żywności. Zwracają również dużą uwagę na ochronę dziedzictwa kulinarnego, traktując je jako istotny element kultury regionu.

Chcą czerpać z lokalnych dobrodziejstw i umożliwić innym dotarcie do wyjątkowych produktów i smaków. Ich zdaniem jedzenie to coś więcej niż tylko zaspokojenie głodu – to też emocje i przyjemność.

Slow food opiera się ponadto na zachowaniu bioróżnorodności i skupia się na tym, co możemy jeszcze uratować, a także na promowaniu sprawiedliwego zrównoważonego rolnictwa. Jednym z projektów jest „Arka Smaku”, czyli wielki katalog unikatowych produktów, które mogą zostać wyparte przez niezdrową żywność. Znalazło się w nim kilka tysięcy pozycji, jak między innymi polskie oscypki i rasa górskich czerwonych krów z Małopolski, ale też olej arganowy z Maroka czy wanilia z Madagaskaru.

Ponadto każdy człowiek powinien dołożyć wszelkich starań, by zapewnić przetrwanie zagrożonym gatunkom zwierząt, roślin, zbóż, czy owoców.

Wśród założeń slow food warto wymienić jeszcze promowanie stylu życia harmonizującego z prawami natury oraz dbanie o równowagę otaczającego nas środowiska. Warto zatrzymać się choć na chwilę, zastanowić się i przeciwstawić się szybkiemu tempu życia czy konsumpcjonizmowi.

Tutaj mówimy zdecydowane „nie” produktom zmodyfikowanym genetycznie, przetworzonym i wytwarzanym przemysłowo. Ich spożycie powinno być ograniczone do minimum.

Jak gotować w stylu slow food?

Wspominaliśmy już o pieczeniu własnego chleba bądź szynki czy przygotowaniu „słoików”, ale jest też szereg innych rozwiązań, które można w prosty sposób wdrożyć do swojego codziennego życia.

Produkty powinny być jak najmniej przetworzone, tak aby zachowały najwięcej cennych witamin i minerałów. Żywność przygotowana w domu jest lepsza niż sklepowa. Ma przy tym niepowtarzalny smak i aromat.

W zgodzie ze slow food jest gotowanie na parze zamiast w wodzie i pieczenie w garnku rzymskim aniżeli smażenie. Preferowane jest również używanie tradycyjnych naczyń, na przykład żeliwnych patelni czy garnków.

Zdj. główne: Jason Briscoe/unsplash.com

Ewa Reducha - Wiśniewolska
Ewa Reducha - Wiśniewolska
Dziennikarka i copywriterka z wieloletnim doświadczeniem. Czerpie dużą satysfakcję, gdy może dzielić się swoją wiedzą z innymi kobietami. Pasjonuje ją moda, którą dopasowuje do siebie, tworząc indywidualny styl. W swoim życiu kieruje się zasadą, by stawiać na jakość a nie na ilość - i to w najróżniejszych dziedzinach.

Powiązane posty

Napisz komentarz

Minimish