Czy zdrowe dania mogą być jednocześnie pożywne i smaczne? Jak najbardziej! Poniżej prezentujemy nasze ulubione, sprawdzone przepisy.
Curry z soczewicy
Curry to danie, którego żadnemu miłośnikowi kuchni indyjskiej przedstawiać nie trzeba. Mianem tym określa się różne składniki – mięso, ryby, warzywa lub ser – gotowane w sosie. Do czynienia możemy mieć z wieloma odmianami curry. Różnica w ich smaku to zasługa odpowiednio dopasowanej kompozycji przypraw, tak zwanej masali. Najczęściej wykorzystywanymi są: imbir, kurkuma, pieprz, sól, kmin rzymski, kolendra, chili oraz gorczyca.
Miłośnikom wegetariańskiej kuchni do gustu przypadnie z pewnością curry z soczewicy. Jak je przyrządzić? Składniki na to danie są następujące:
- 250 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- ½ szklanki soczewicy,
- 250 ml wody,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 6 suszonych moreli,
- 1 łyżka obranego imbiru,
- 1 łyżka startej kurkumy,
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego,
- ⅓ łyżeczki chili,
- szczypta soli.
Jak krok po kroku robi się curry z soczewicy? Najpierw rozgrzewamy w garnku olej kokosowy. Dodajemy nasiona kminu i podsmażamy przez krótką chwilę. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy ją przez około 5 minut. Dodajemy wodę, sól, chili, soczewicę, kurkumę oraz imbir. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy i suszone morele pokrojone w kostkę. Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy przez 1 minutę. Danie serwujemy z dodatkiem ryżu oraz kolendry. Całość można dodatkowo skropić sokiem z limonki.
Łosoś ze szparagami
Łosoś to ryba zarówno smaczna, jak i zdrowa. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminy A, E, D oraz minerały, takie jak fosfor, potas, wapń, selen, żelazo, magnez, cynk, jod oraz fluor. Ta ryba to także znakomite źródło kwasów Omega-3. W jaki sposób ją przyrządzić? Zaserwować ją można na przykład ze szparagami, które zawierają duże ilości kwasu foliowego, selenu, magnezu, potasu oraz wapnia.
Do przygotowania łososia ze szparagami niezbędne są:
- 500 g filetu z łososia,
- 1 pęczek szparagów,
- 1 pęczek koperku,
- 1 cytryna,
- 25 g masła,
- 2 ząbki czosnku.
Pierwszy krok to rozgrzanie piekarnika do 230 stopni Celsjusza. Łososia kroimy na porcje, rozkładamy na desce do krojenia skórką do dołu i odcinamy skórę, przesuwając nóż wzdłuż filetu. Ryby opłukujemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce i układamy razem z rybą w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy masło, sól, pieprz, 1 łyżkę posiekanego koperku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smarujemy uzyskanym w ten sposób masłem łososia i szparagi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Danie serwujemy z dodatkiem młodych ziemniaków.
Zielone smoothie
Mianem smoothie określa się schłodzony, zmiksowany napój o gęstej, kremowej konsystencji. Przyrządzać można go zarówno na bazie owoców, jak i warzyw, czy ich kombinacji. Nasza propozycja to zielone smoothie. Składniki na ten sycący napój są następujące:
- 5 pomarańczy,
- 1 banan,
- 1 limonka,
- 1 garść szpinaku,
- ½ jabłka,
- ½ szklanki liści bazylii.
Wyciskamy sok z pomarańczy i limonki. Dodajemy banana, szpinak, jabłko i liście bazylii. Miksujemy w blenderze.
Przeczytaj też: https://minimish.pl/slowlife/przepisy-na-proste-i-zdrowe-desery-z-wykorzystaniem-sezonowych-owocow/
Zdjęcie główne: Krisztina Papp/pexels.com
Napisz komentarz